Kolbullar och rökt hjorthjärta på skogsmässa

Som vanligt går det utmärkt att få in sitt matintresse i alla möjliga sammanhang. Har just avslutat en trevlig skogsmässa i skogarna utanför Sala. Besökarna kunde förutom att få sig en massa kunskap om skogsbruk och köpa skogsmaskiner njuta av både grillat lokalproducerat kött och kolbullar.

Kolbulle KolbulleKolbullar åt skogshuggare och flottare förr när de var ute och jobbade och de görs på mjöl, vatten, salt och stekt fläsk. Man gör som en pannkakssmet, steker fläskbitar i ister över öppen eld i en gjutjärnspanna och häller på smeten. Till den stekta/friterade kolbullen serveras lingon. Bullarna innehåller inte mjölk eller ägg eftersom man oftast inte hade tillgång till sådana färskvaror. En riktig energibomb!

hjorthjärta

En liten matmarknad erbjöd bland annat ost, korvar och tunnbröd. Jag köpte lite av varje. Mest nyfiken blev jag nog på det rökta hjorthjärtat. En liten rökt vildsvinsstek blev det också.

Sala Silvergruva Sala silvergruva

En kväll for vi ner i Sala Silvergruva för middag. Det var en riktigt vacker gruva och en fin upplevelse, trots att det var endast ett par plusgrader på 155 m djup. Festsalen var desto varmare och ganska fuktig.

Sala meny

Att fota med sin iPhone i dåligt ljus är som bekant näst intill omöjligt, så här får ni en hint av förrätten som var gravad röding, picklad lök, syrad grädde och rostat knäcke. Varmrätten var också god: Ölbräserad högrev med palsternackspuré. Efterrätten skulle vara vinkokt äpple, men jag tror de glömde springa förbi vinpannan med äpplet. Totalupplevelsen var i alla fall fin! Den lokala underhållaren Bengt Kyllinge skapade en glad stämning med sina historier, musik och upptåg. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s