Mormor Lolas äppelkaka

Den här saftiga äppelkakan bakade mormor till jul. Men den är god när som helst och räcker till många. Väldigt bra att göra om man har falläpplen. Till just den här  kakan använde jag nästan två kilo små äpplen. Receptet är för en hel långpanna.

Mormor Lolas äppelkaka

Min mormor var pianolärarinna. Hennes far var violinist i Prag och drev konservatoriet under en tid. Men mest minns jag min mormor för alla fnittriga parti kort vi spelade i rökdimmorna från hennes cigaretter, hon kedjerökte nästan. Och när jag blev äldre tog vi också ett glas vin till kortspelandet. Och spelade vi inte kort så läste hon deckare. Eller lagade någon god mat i sitt pyttelilla kök.

Till en långpanna.

Deg:

1,5 liter vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl socker
rivet skal från en ekocitron
300 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
3 ägg, om de är stora: spara ett halvt till att pensla kakan med
3 dl mjölk
Eventuellt ett ägg att pensla kakan med (0m dina ägg är små)

Blanda allt det torra och citronskal. Klicka i smöret och rör till smulig deg.

Blanda mjölk och ägg. Blanda ner i mjölblandingen, lite åt gången. Degen blir ganska kladdig. Om den är helt ohanterlig kan du blanda i ytterligare lite mjöl.

Fyllning:

1,5-2 kg äpplen
1,5 dl socker
1 msk kanel
1,5 dl russin
75  g smör

Kärna ur äpplena. Skalet kan vara kvar om du vill. Skiva tunt eller riv grovt.

Smält smöret.

Kavla ut lite drygt hälften av degen på mjölat bakbord, så den täcker en långpanna.

Lägg bakplåtspapper i botten eller smörj formen och lägg försiktigt i degen. Låt den gå upp på kanterna av formen.

Mormor Lolas äppelkaka

Lägg på äpplen, russin, socker och kanel. Äppellagret ska vara ca en centimeter tjockt. Skeda över det smälta smöret.

Kavla ut den andra halvan av degen och lägg över äpplena. Tryck till kanterna.

Nagga locket och pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 175 grader i 40-45 minuter i 175 grader varm ugn.

Mormor Lolas äppelkakaDela i rutor när kakan kallnat. Den kan bakas flera dagar i förväg (förvara svalt/kallt) och den är godast efter att ha fått mogna ett dygn.

Tips: Om degen är svår att flytta över till formen: Lägg på ett bakplåtspapper över den utkavlade degen och vik försiktig degen tillsammans med pappret. Använd lite mjöl så degen inte klibbar ihop. Först viker du en tredjedel på längden, sedan en tredjedel till från andra långsidan. Vik eventuellt in kortsidorna och lyft sedan försiktigt från bakbordet till formen och vik ut degen.

Mjölkfritt:

Byt smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot havre- eller sojamjölk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s