Njure i kumminsås

Njure påminner lite om bläckfisk i konsistensen. En annan likhet är att även njure blir seg om den kokas/steks för länge. Det är mycket viktigt att låta njuren vattnas ur ordentligt antingen i mjölk eller vatten innan tillagning för att få en lite mildare smak. Här använder jag svinnjure, som inte är så vanlig bland den redan ovanliga inälvsmaten här i landet.

Jag ska i ärlighetens namn medge att det inte är många i min familj som äter inälvsmat, så när min mamma och jag brukar luncha tillsammans, bjuder hon ofta på njure, lever eller soppa med märgbollar. Rena paradiset!

DSC_1149

Till två personer.

2 svinnjurar
lite olja att steka i
1 tsk kumminfrön (inte spiskummin)
1 dl vatten
1 msk maizena + lite vatten
salt
persilja
matris (sätt på riset i tid)

Rensa njuren

Dela njurarna en gång på mitten så att du får två platta halvor (se bilden). Rensa dem noga från hinnor och det vita i mittsektionen. Skiva dem i tunna strimlor på ca 3 mm nu eller efter blötläggningen. Kan nog tycka att strimlorna på bilden nedan är lite väl breda nu när jag ser dem.

skivad njure

Nu ska njurarna vattnas ur och det kan ske på några olika sätt. Det är ett viktigt moment för at få bort den lite skarpa smak som annars kan hänga med.

Lägg de rensade och eventuellt strimlade njurarna i en skål med vatten i kylen i minst 6 timmar eller över natten. Byt gärna vatten då och då. Spola sedan njurbitarna i rinnande vatten några minuter. Torka av bitarna.

Man kan också blötlägga njurarna i mjölk istället för vatten i minst ett par timmar eller över natten. Skölj sedan ordentligt under rinnande vatten i några minuter. Ta upp njurhalvorna/strimlorna och torka av dem.

Det går bra att frysa njurarna efter utvattningen om du vill tillaga dem vid ett annat tillfälle.

Förbered en skål med maizena och ett par msk vatten.

Hetta upp en panna med ett par msk neutral olja och stek njurstrimlorna hastigt och i omgångar, bara tills de växlar färg till ljusbrunt. Lägg tillbaka alla njurstrimlor i pannan, tillsätt en tesked kummin (inte spiskummin!) till strimlorna och rör om. Tillsätt vattnet och koka upp under omrörning och salta först nu. Annars riskerar njurarna att bli hårda. Häll i maizenablandningen, lite i taget tills såsen håller ihop. Den ska inte vara så tjock. Koka någon minut.

Garnera med persilja och servera genast med ris.

Våga!

Överkurs: Rosta kumminfröna i het, torr panna någon minut för extra kumminsmak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s