Pannkaksrulle med köttfärs

Ugnspannaka som fylls med köttfärs tycker jag är lite festlig vardagsmat. Ett gammalt recept som tål att upprepas. Smaken på färsen kan förstås varieras i det oändliga. En grönsallad och en god gräddfilssås till är gott.

Det är också gott att fylla pannkakan med 200 g kallrökt lax som fått en snabb vända i stekpannan med lite smör och 1 dl hackad dill. Till det är det gott med 3 dl gräddfil  som blandas med en burk röd stenbitsrom.

Köttfärspannkaka

Till en pannkaksrulle:

4 ägg
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl som blandas med
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa samman ägg, vatten, salt, mjöl och bakpulver. Tillsätt till sist mjölken.

Smält lite fett i långpannan i ugnen. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör under tiden färsröran.

Köttfärsfyllning

300 g nötfärs
1 stor hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten riven morot
1 paprika i fina tärningar eller 1 dl majs
2 msk tomatpuré
1,5 dl köttbuljong
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
o,5 tsk smulad basilika
0,5 tsk smulad oregano

Fräs löken glansig utan att den tar färg. Bryn färsen. Tillsätt alla ingredienser och låt koka utan lock i 10 minuter.

Till gratinering:

Tomatskivor och ostskivor

Lägg den varma fyllningen på pannkakan och rulla ihop till en lång rulle. Lägg tomatskivor ovanpå och lägg på ostskivor eller riven ost efter samvete.

Köttfärspannkaka_2

Gratinera rullen i 250 grader till osten smält och fått lite färg.

Servera med gräddfil och en stor sallad.

Smaksätt gärna gräddfilen med t ex 3 msk chilisås av ketchuptyp, 2 msk majonnäs samt lite salt och peppar.

Alternativ smaksättning på färsen:

På bilden är det nog den här versionen jag har fångat. Smaksätt färsen och löken med en påse tacokrydda. Använd då 300 g färs, en påse tacokrydda, lite vatten, en gul lök, majs och en hackad tomat i rullen. Stek löken glansig i lite olja, bryn färsen och tillsätt tacokryddan och lite vatten. Låt puttra utan lock i några minuter. Lägg i majs och tomat precis innan du ska rulla ihop rullen. Servera med gräddfil som blandats med tacosås och hackade jalapenos.

Mjölkfritt

Pannkakan kan göras på soja- eller havremjölk. Stek/bryn i olja. Uteslut osttoppen och gräddfilssåsen. Servera med sallad med vinaigrette istället för gräddfilssås. Till tacoversionen serveras endast tacosås. Kontrollera köttbuljongen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s