Bästa lussebullarna

Vilket är det perfekta receptet för lussekatter? Kanske det här från tidningen Buffé (2013). De är i alla fall de bästa lussekatter jag bakat. Ever.

Lussekatter

till ca 40 stycken

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 msk rom, aprikosbrandy eller vatten
50 g jäst
175 g smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
1 ägg till pensling

Lägg saffranet i rommen, brandyn eller vattnet. Rör om och låt dra i 30 minuter.

Skär smöret i tärningar.

Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran med vätska i en bunke.

Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen i 10-15 minuter i maskin eller 15-20 min för hand. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Blötlägg russinen i lite vatten i 30 minuter. Häll sedan av vattnet.

Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda lätt och arbeta ut till lussebullar. Lägg katterna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s