Ålandspannkaka som väcker semesterminnen

I somras kände vi plötsligt att vi ville fara iväg en vecka i slutet av semestern. Inspirerade av fina Ålandsbilder i @infomastern:s instagramflöde bestämde vi oss för att det var dit vi skulle ställa kosan. Framför allt ville jag vara vid havet. Sagt och gjort, vi bokade hotell och for över med bilen. Vädret var strålande fint och vi hade fantastiska dagar på Åland, där vi både solade, fiskade och gjorde utflykter.

Åland

Vi for runt till alla hörn och hittade ett bryggeri, äppelodlingar, viltsafari, rester av fästningar och… skog. Det är förvånansvärt mycket skog på Åland. Nu for vi inte ut med färjorna till olika öar ute i skärgården utan höll oss på de större öarna som binds samman med broar och en liten vägfärja. Ibland bestämde vi oss för att man nog måste nå vatten bra man följde en väg tills den tar slut.

Färja, Åland

Men… det hände mer än en gång att vägen bara tog slut mitt i skogen. Eller vid ett ödsligt färjeläger.

Hotellägaren var en underbar  kvinna som gärna delade med sig av sina erfarenheter gällande företagandet på Åland. Man förstår att det inte alltid är helt lätt. Turistsäsongen är ganska kort. Det är vanligt att man samverkar mellan olika företagare och marknadsför varann. Vi tyckte nog att man skulle kunna göra mer för att roffa åt sig av turisternas pengar, men hon menade att mycket pengar läggs på färjornas shopping. Sedan tror jag inte ålänningarna vill vara några krämare heller. Jag uppfattar dem som ganska stolta över sitt Åland och man vill inte tappa i värdighet genom att erbjuda krimskrams.

Vi åt en massa gott under veckan. Ålänningarna är stolta över den inhemska skinkan och osten. Och sina äpplen. Av äpplena gör man både juice och vin.

Det finns gott åländskt bröd, svartbröd och bröd på hemvete. Hemvete är ett grahamsmjöl.

SvartbrödLaxtallrik i Käringsund Gäddfärsbiffar

Maten är i de allra flesta fall vällagad var du än väljer att äta, men för svensken är den tyvärr lite kostsam. Här svartbröd, en laxtallrik i Käringsunds gästhamn och gäddfärsbiffar i Mariestad.

Ålandspannkaka

En av rätterna som vi provade och gillade skarpt var ålandspannkakan. Jag har provat att göra den både på risgryn och mannagryn. Varianten med risgryn är klart godast i mitt tycke. Till pannkakan ska man servera sviskonkräm och grädde. Jag lagade både pannkakan och sviskonkrämen ur min ålänskda kokbok. Krämen blev just en kräm, medan det som serverades på Åland mer påminde mig om det plommonmos som jag brukar laga. En mer långkokt, mosad version. Plommonmos kräver att du har tillgång till plommon eller att du tar en tur till Tyskland. Så tills dess kan du alltid göra åländsk sviskonkräm till din pannkaka. Koka den gärna länge.

Till en form ålandspannkaka:

1 liter mjölk, 3%
1 dl risgryn (eller 1,5 dl mannagryn)
o,5 tsk salt
1 dl vetemjöl
3 ägg
0,5 dl socker
2 tsk kardemumma, helst nystött
50 g smör

Koka ihop mjölk och risgryn med salt till en gröt. Låt den svalna lite.

Vispa upp äggen med sockret och rör ner i gröten. Rör ner mjöl och kardemumma. Om smeten känns tjock kan du tillsätta lite mjölk.

Smörj en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och häll i smeten.

Klicka på smöret.

Ålandspannkaka

Grädda i 200 grader varm ugn i 40-60 minuter.

Servera varm med sviskonkräm och vispad grädde.

Sviskonkräm

recept enligt boken ”Ät med hela mun”

1 liter vatten
1 dl syrlig saft eller äppeljuice
20 sviskon/katrinplommon
1 dl strösocker
1 kanelstång
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)

Blötlägg eventuellt de torkade plommonen i någon timme. Koka dem sedan i blötläggningsvattnet med saft och kanelstång i ca en timme eller tills de är mjuka.

Tillsätt sockret.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i krämen. Koka upp under omrörning och låt sedan krämen svalna lite.

Och några extra bilder:

DSC_0490 DSC_0476 DSC_0541 DSC_0562 DSC_0603   IMG_5677 IMG_5685 IMG_5693

DSC_0647 Bomarsund IMG_1135

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s