Nikkalouktasoppa – soppa med kål och köttfärs

En gång kom mina ungar hem och sa att de fått så god soppa på dagis, så jag bad helt enkelt om receptet. Det är några år sedan nu… men den funkar år efter år! Särskilt  under höst och vinter. En rustik, värmande och mättande soppa.

Nikkalouktasoppa

Till ca 6 portioner

300 g vitkål
200 g purjolök
300 g nötfärs
2 msk smör eller olja
1 msk senap (av medelstark sort)
1 lagerblad
2 l köttbuljong
1 msk kinesisk soja
1/2 dl hackad persilja
peppar och ev salt eller mer soja

Skär vitkålen i små kuber eller strimlor.
Strimla purjon.
Fräs vitkål ett par minuter, tillsätt purjon och fräs lite till. Lägg i färsen och fräs ytterligare. Späd med buljong och tillsätt senap, lagerblad och soja. Koka 15 minuter. Smaka av med peppar och ev mer soja eller lite salt. Tillsätt persiljan.

Servera med en klick smetana eller crème fraîche. Det är också gott med  vitlöksbröd eller grillad ostsmörgås till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s