Vepřenky – små goda färsbiffar på rågbröd

De här små supergoda biffarna serveras på en skiva rågbröd struken med senap och strösslad med hackad lök. Man dricker gärna ett gott öl till. Vepřenky kallas de på tjeckiska vilket betyder ”små fläskfärsare”.

DSC_0502

600 g fläskfärs av bra kvalitet
3 skivor dagsgammalt (halvtorrt) vitt bröd
2 dl mjölk eller vatten
0,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt, ca
1 krm peppar

osötat rågbröd, gärna bakat på surdeg
finhackad gul lök
senap

Skär bort kanterna på brödet och blöt upp det i mjölken. Krama försiktigt ur brödet och häll av (men spara tills vidare) mjölken som inte sugits upp.  Vänd ner färs, paprikapulver, salt och peppar. Rör ihop till en smidig färs. Tillsätt mjölk igen om färsen verkar för torr. Om den istället verkar för lös kan du tillsätta ett par teskedar ströbröd. Färsen ska gå att forma till biffar. Provstek en biff, smaka av och justera kryddningen om det behövs.

Forma små biffar, ca 1 cm höga och 4-5 cm i diameter och stek dem i lite olja i omgångar.

DSC_0500 (2)

Bred senap på en skiva rågbröd. Strö på hackad lök och toppa med några nystekta biffar.  Öl passar bra till, eller äppeljuice.

MJÖLKFRITT

Se till att brödet är mjölkfritt, blötlägg i vatten eller i mjölkfri produkt, såsom sojamjölk eller havregrädde. Kontrollera ströbrödet om du använder det. Stek i olja. Se till att rågbrödet är mjölkfritt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s