Rimmad kyckling med salsa verde och ärtpesto

Rimmad kyckling är gott både som del i en buffé och som lunch. Det gäller bara att börja i god tid. Jag har använt receptet både till midsommar och till nyår, med lite olika tillbehör. Här en bild från sommaren. Till nyår kan man gärna  kombinera med andra köttsorter och andra smaker på såser mm. Istället för nypotatis en pastasallad eller en sallad på olika gryn.

Rimmad kyckling

Rimning

1 liter vatten
3/4 dl salt
1/4 dl socker
10 kycklingfileer

Rör ihop lagen tills allt har löst sig och lägg ner kycklingfiléerna. Låt stå i kylen i ca 8 timmar.

Ta upp kycklingen och spola av den hastigt.

Kokning

Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker. Koka upp och skumma av. Tillsätt:

1 liten gul lök, skalad och klyftad
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
1⁄2 msk vitpepparkorn
1 knippe persilja

Koka i 10-15 minuter tills kycklingen är genomkokt och låt sedan kycklingen kallna i lagen. Det går bra att göra klart kycklingen dagen innan du ska äta den. Låt den då ligga kvar i lagen.

Servering

Gör en marinad på
1 dl kokspad
1 dl vitt vin
2 dl hackade örter (välj en eller flera av bladpersilja, dragon, oregano, basilika och rosmarin)

Skiva filéerna och lägg upp på fat. Blanda marinaden och skeda den över kycklingen. Servera med örtsås och/eller ärtpesto samt nykokt potatis eller andra tillbehör beroende på om du serverar kycklingen som ensam lunchrätt eller som en del i en buffé. Det går att skippa marinaden om du vill förenkla med ett moment och ska servera örtsåsen till.

Örtsås / Salsa verde

Salsa verde

1 vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök
1⁄2 dl hackad oregano
2 msk hackad dragon
1⁄2 msk pressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 1⁄2 msk majonnäs
2 dl gräddfil
salt och nymalen svartpeppar

Ärtpesto med mynta

ärtpesto

2 dl gröna små ärter
75 g parmesanost
1 kruka mynta (ca 0,5 dl blad)
1 kruka basilika (ca 1 dl blad)
75 g pinjenötter
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
ev 1 tsk sambal oelek eller en hackad chilifrukt

Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kalla i vatten och låt rinna av. Riv osten fint. Mixa ärterna, ¾-delar av osten, myntabladen, basilikan, den hackade vitlöken, pinjenötterna,  oljan, citronsaften och ev sambal till en slät pesto. Vänd ner resten av osten och smaka av med salt. Låt gärna stå en stund så smakerna gifter sig.

Peston är god i en pasta också. Späd med lite pastavatten när du rör ner peston i pastan. Servera med t ex rökt lax.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s