Pavlova med lemon curd och jordgubbar

Jag vill önska fortsatt fin sommar med denna klassiker: Pavlovatårta. Sött och syrligt, mjukt och krispigt. Och massor av jordgubbar. När gubbarna gå mot slutet av säsongen, går det bra att använda andra bär: hallon, blåbär och vinbär. En pavlova passar även vintertid. Då kan man ju också ta annan frukt, till exempel passionsfrukt, kiwi, mango eller konserverad frukt.

Pavlova

Pavlova är ju ingalunda mitt påhitt. Jag har använt Per Morbergs recept i grunden. Men jag har gjort marängbotten lite större, så den nästan täcker en hel plåt och räcker till minst åtta personer. Eller fler, om du serverar fler godsaker samtidigt med tårtan.

Jag använder ekologiska produkter rakt igenom till tårtan. Om du inte vill göra det, så köp i alla fall ekologiska citroner så slipper du en del bekämpningsmedel.

Gör lemon curd i god tid innan du ska servera tårtan, gärna dagen innan. Samma gäller marängbotten, som kan stå kvar i ugnen över natten.

TÅRTBOTTEN, 8 port

6 st äggvitor
3 dl strösocker
1,5 msk maizenamjöl
1,5 tsk ättikssprit (12 %)

Sätt ugnen på 140 grader.

Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.

Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om ordentligt.

Smöra och mjöla ett bakplåtspapper noga. Fördela marängsmeten på plåten i en rektangel. Låt kanterna vara lite högre än resten av botten.

Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.

Stäng sedan av värmen och låt tårtbotten stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Förvara den torrt innan den ska läggas ihop.

LEMON CURD

3 st citroner
4 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
6 st ägg

Lemon curd

Tvätta citronerna noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.

Häll sockret, citronskalet och citronsaften i en liten rostfri kastrull. Tillsätt det rumsvarma, mjuka smöret i små klickar. Rör ihop.

Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.

Sjud lemon curden i vattenbad (sätt den lilla kastrullen i en större kastrull med kokande vatten) och rör om hela tiden. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar.

Låt lemon curden svalna. Förvara den i rena burkar i kylen (upp till ett par veckor). Lemon curd är förstås gott till annat än att lägga på tårta. Scones till exempel. Eller som en rippel i en vaniljglass.

GARNERING / Lägg ihop tårtan

Strax innan servering:

lemon curd
5 dl vispgrädde
färska bär, t ex ett par liter jordgubbar (eller hallon, blåbär, mango, kiwi mm)
50 g flagad, rostad mandel
florsocker

Fördela ett inte alltför tjockt lager lemon curd på marängbotten (curden kan bli ganska dominant i smaken med den milda marängen och grädden). Bred på vispad grädde på lemon curden och lägg på massor av delade jordgubbar eller de bär och frukter du har valt.
Jag skriver inte exakta mängden curd till tårtan, men hela satsen ovan går inte åt. Kanske behöver du inte hela 5 dl vispgrädde heller. Det beror på hur gräddig du vill ha den.

Garnera eventuellt med rostad, flagad mandel och pudra över lite florsocker.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s