Korgbröd med råg

Korgbröd kallar jag det, men har ändå just denna gång gjort det i vanliga brödformar. Ett av bröden lade jag till och med rakt upp och ner på plåten. Det spelar ingen roll för resultatet, förutom att korgbrödet blir lite vackrare. Receptet ger ett smakrikt, saftigt och hållbart bröd som kan bära upp de flesta pålägg.

Rågbröd

Till tre limpor.

4 dl grovt rågmjöl
8 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
1 pkt jäst, 50 g
1 liter ljummet vatten, max 35 grader
2 msk salt
eventuellt kryddor såsom 1-2 tsk kummin, (inte spiskummin), korianderfrö eller andra brödkryddor efter smak.

Använd helst en köksmaskin när du bearbetar degen. Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och saltet. Börja med rågmjöl och rågsikt. Tillsätt eventuella kryddor efter smak – brödet är gott utan kryddor också. Denna gång valde jag att tillsätta 1 tsk kummin. Tillsätt det mesta av vetemjölet men spara lite till utbakning. Arbeta degen i 5-10 minuter. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Dela degen i 3 bitar. Rundriv dem (vik in kanterna några gånger runt om tills du får en slät, spänstig boll) och låt vila ett par minuter innan du formar till limpor.

Smörj 3 formar på ca 1,5 liter och lägg limporna med verket (skarven) nedåt.

eller…
Mjöla korgar och lägg i limporna med verket uppåt.

eller…
Forma limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt med verket nedåt.

Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 250 grader. När du sätter in limporna sänker du genast till 175 grader och gräddar i totalt ca 50 minuter eller tills brödet är 98 grader inuti.

Glöm inte stjälpa upp brödet ur korgen innan du sätter in det i ugnen. Om du använder brödformar: Efter 40 minuter stjälper du ur bröden ur formen och gräddar de sista minuterna utan form, gärna upp och ner, för att få ordentlig skorpa runtom.

Låt kallna under bakduk.

Variera brödet genom att tillsätta lite kokt, kall, riven potatis eller svalnad havregröt. Om du tillsätter gröt får du minska med motsvarande mängd vatten i degen. Testa gärna även att halvera jästmängden och låt jäsa längre tid om du ändå är hemma.

Det här brödet har min mamma bakat så långt tillbaka jag kan minnas. Hon ville på den tiden hitta ett alternativ till det söta brödet i affärerna. Jag tycker det här receptet står sig fint även bland alla surdegsbröd och andra nyare recept.

UPPDATERING  (feb-17):

Har bakat brödet igen. Nu gjorde jag brödet i korgar. Hällde i allehanda frön; solros, pumpa, sesam och linfrön. Tog också lite mer rågmjöl än i grundreceptet. Lät brödet jäsa länge med halva mängden jäst. Väldans gott.

korgbroed

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s