Ost och choklad i Schweiz på höstkanten

Jag tog med dottern och for till i Zürich under höstlovet. Under några dagar traskade vi runt i stan tillsammans med min kära kusin som bor här och fick till slut lite överblick över denna vackra bank- och finansstad, tillika FIFAs hemmaplan. Överblick och smakprov på stan.

IMG_0333

Floden Limmat och Zurcher See (sjön) delar upp staden i två sidor och landskapet är kuperat. I fjärran tronar alperna. Vi hade tur med vädret med sol och relativt varmt. Det är alltid roligare att ta sig an en storstad i fint väder. Blir man trött i fötterna är Zürich lätt att ta sig fram i tack vare sin väl utbyggda kollektivtrafik. Om man inte är lycklig ägare till en av alla lyxbilar i stan förstås. Då åker man i sin flådiga bil.

IMG_0356 (1)

Trädens blad skiftade i vackra färger. Lite fascinerad av att det finns en vingård bara några minuter från min kusins hus och då är vi fortfarande i rätt så centrala delar av Zürich, precis nedanför Fifas tidigare högborg. Nu har Fifa flyttat till ett nyare ställe och deras gamla högborg är en kursgård och restaurang.

Kastanjer

Höst innebär kastanjer. Doften av rostade kastanjer ligger som en mysig matta i staden. Klart att man vill ha en strut med dessa varma läckerheter när man flanerar på Bahnhofstrasse (världens dyraste gata om jag förstått det rätt).

Freitag IMG_0745

Vi tog en tur till ”Chicago” – ett gammalt industriområde som idag är fullt av nattklubbar och kultur i ombyggda industrilokaler. Området heter egentligen Zürich West och är fascinerade med sina mäktiga byggnader som andas så mycket historia och vittnar om en föränderlig värld.

Väskmärket  Freitag har ett torn av containers som affärslokal i Zürich West. Freitag gör väskor av segelduk/presenningar och gamla bilbälten och varje väska är unik. Inte alltid snygg, men unik. Granne med containertornet finns en helt ny, enorm glasbyggnad med en topprestaurang i dubbel bemärkelse. Om man vill äta där får man boka ett år i förväg. Minst.

IMG_0395

Ost och choklad är ett par givna nyckelord när man är i Schweiz. Ett besök i Läderachs chokladbutik är värt varje öre. De säljer både färdiga presentförpackningar med olika chokladsorter och i lösvikt i stora kakor. Praliner i stora berg överallt. De hade just börjat göra tomtar i butiken när vi var där, men det kändes lite tidigt att satsa på dem i slutet av oktober. =)

Vi visste att det är dyrt i Schweiz i allmänhet och i Zürich i synnerhet. Men att allt var såååå gräsligt dyrt att käka ute! Vi ville luncha ute efter besöket i den underbara konsthallen (Kunsthalle) där en härlig specialutställning av Miro  kompletterade Chagall, Monet och Picasso. Vi valde restaurangen intill konsthallen, som enligt min kusin inte var dyrare än andra ställen och betalade nästan 300 kronor per portion. Gulp. Vi åt rätt så enkel mat som inte ens var särskilt vällagad; hamburgare respektive risotto och drack bara vatten. I och för sig ingick en salladsbuffé.

Senare åt vi på en underbar restaurang på västra sidan av staden i kulturkvarteret Rote Fabrik. Ziegel oh Lac ligger i en gammal fabriksbyggnad precis vid stranden av floden Limmat. De röda tegelfasaderna i området täcks bitvis av fantasifull graffiti.

Blinier med picklad svamp, kastanjer, rödkål, pumpa

Jag åt en kanonfin vegansk tallrik med blinier, picklad svamp, grillad pumpa, kokt rödkål, kastanjer och jag vet inte allt. Det gick på 200 kronor. Som hittat.

Middagarna valde vi att laga hemma hos min kusin. En kväll gjorde vi raclette. En klassisk schweizisk osträtt. Man använder ett speciellt raclettejärn med en stekhäll och en hylla under hällen. Ovanpå steker man kött eller grönsaker och under ställer man små pannor så att ohemula mängder ost kan smälta och hällas över det grillade. Mumsigt värre. En och annan svensk har nog ett raclettejärn liggandes sedan åttitalet….

Att kolla in en vanlig mataffär är lika intressant som vilken annan turistutflykt som helst. Kan konstatera att prisnivån är 30-50% högre än i Sverige. En av turerna till mataffären resulterade i ett paket ostfondue som vi tog hem. Bara att värma och sedan doppa brödbitar. Men jag gillar nog raclette bättre än ostfondue.

Naturligtvis var vi tvungna att komma upp på en alptopp också. Vi for till vackra Luzern och tog oss upp till toppen på berget Pilatus med världens brantaste kugghjulsbana.

IMG_0475IMG_0496

På över 2000 meters höjd kunde vi njuta av solen och utsikten. Molnen låg som en matta under oss. Mäktigt! Alpkajorna är väldigt närgångna och vana vid att bli handmatade. Mitt i detta började några lokala underhållare spela alphorn och dragspel och en kvinna joddlade. Jag hade kunnat stanna här i en vecka.

IMG_0568

Efter lite överläggning valde vi att inte äta uppe på toppen av Pilatus, utan tog en rejäl fika inne i Luzern på det anrika konditoriet Heini. Vi åt plommonvehe, en sorts paj med vaniljkräm och frukt, och vermicelles, som är en spritsad kräm av kastanj. Vehe finns både i söta och salta varianter.

Nästa gång vi är i Zürich får det bli en båttur på sjön. Och gärna ännu en tur till en närbelägen alptopp.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s