Rådjursstek med ben på Mannerströms vis

I frysen ligger ett rådjur. Styckat enligt konstens alla regler med hjälp av en youtubevideo. Till helgen hade jag tinat baklåret. Många röker låret, men jag tänkte mig en stek, jag. Det fick bli efter ett recept av Mannerström, där klassiskt vilda kryddor smaksätter köttet. Ugnsstekt potatis som gottat sig med öl, vin, och kryddor till. Jag justerade Mannerströms recept lite grann efter egen smak och vad jag hade hemma, men sök gärna på Rådjursstek boulangère om du vill ha det ursprungliga receptet.

IMG_1463

Min köttbit vägde 2,5 kg med benet och räckte till två middagar för fem personer. Jag gjorde en lite större sats potatis och ökade alla ingredienser därefter, men det blev för mycket vätska, så om du ökar potatisreceptet så kan du hålla igen lite på vätskan.

Rådjuret:

IMG_1442

ca 2 kg  rådjursstek med ben
6 st  vitlöksklyftor, skalade och halverade på längden
12 st enbär, mortlade
3 lagerblad, smulade
2 msk olivolja
salt och peppar

Potatisgratängen:

1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca ½ cm tjocka skivor
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
0,5 msk strösocker
3 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
1 flaska ljust öl 33 cl
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva löken. Stek den mjuk i smör och låt den få fin färg. Tillsätt skivad vitlök efter en stund.

Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.

Varva potatis, kryddor och vätska. Sätt in i ugnen och sätt köttet på ett galler över formen.

Putsa köttet från hinnor.
Skär vitlöken i 2-3 delar på längden och snitta köttet runt om så att du kan sticka in vitlöken.
Mortla enbären och smula lagerbladen. Salta och peppra köttet runt om och gnid in kryddorna. Stick in en termometer i den tjocka delen. Ringla över olivolja.

IMG_1448

Lägg köttet på galler över potatisen. Stek tills termometern visar 55 grader för rosa, eller 65 grader för välstekt. Räkna med att köttet eftersteker några grader, så ta gärna ut köttet något tidigare om du inte vill att det ska bli för genomstekt. Linda in i folie och låt vila 20-30 minuter.

IMG_1459

Låt potatisen stå kvar i ugnen tills den blivit mjuk och fått en fin yta.

Servera rådjuret i skivor med potatisen, gröna bönor och sallad på gröna blandade blad och småtomater.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s