Klassisk morotskaka med färskostfrosting

Undrar om jag gillar kakan så mycket för att den är så saftig, för hur fint kanelsmaken passar tillsammans med moroten eller för den lätt syrliga färskostfrostingen. Troligen för alltihop!

IMG_2554 (1)

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl olja
3 dl (ca 175 g) finriven morot

Till frostingen

50 g philadelphiaost eller motsvarande färskost
30 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

ev lite citronskal att dekorera med.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Jag brukar spänna fast ett bakplåtspapper i botten först.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bikarbonat, bakpulver, vanilj och kanel. Sikta ner i äggpöset och rör ihop försiktigt. Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Rör ihop och häll smeten i den smorda formen formen. Grädda i 30-40 minuter i 175 grader varm ugn. Låt kakan kallna i formen.

IMG_2547Lägg den kalla kakan på ett fat. Rör ihop glasyren/frostingen och bred ut den över kakan (ibland gör jag lite mer frosting bara för att den är så god, men den är också rätt söt). Gör gärna ett fint mönster med en gaffel eller slickepott. Extra gott blir det om du river lite citronskal över kakan.

Mjölkfritt?

Själva kakan är helt mjölkfri men använd mjölkfritt margarin och mjölkfritt ströbröd för att smörja formen.

Frostingen kan du göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin istället för smör och en mjölkfri version av creme fraîche. Tyvärr finns ju inte creamy spread längre och jag har inget likvärdigt alternativ i rockärmen. Kanske någon vet någon bra produkt som kommit den senaste tiden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s