En vecka på Kap Verde

IMG_2018

Att påstå att jag har kartlagt Kap Verdes kök på en vecka genom att bo på ett all-inclusivehotell skulle vara förmätet. Men jag har ändå hunnit smaka en hel del olika rätter och tror att jag har fått en bild maten.

IMG_2403

Maten på Kap Verde skulle jag vilja summera som färsk och fräsch med mycket fisk, skaldjur, ostar, grönsaker och frukt. Fina råvaror som ofta tillagades öppet i restaurangen. Och urvalet av sallader och varma grönsaker kunde man verkligen inte anmärka på.  Afrikanska influenser som långlagat lamm, torkad frukt och couscous samsades med portugisisk/brasilianska influenser med bland annat böngrytor och vin från Portugal. Många olika grytor serverades, en del helt vegetariska. Samtliga ganska försiktigt kryddade, lite uddlösa, om jag får vara lite kritisk. Den mest kända grytan heter cachupa rica och består av majs, sötpotatis, bönor, cassava, grönsaker och olika sorters kött, beroende på tillgång. Man lagar den omsorgsfullt och länge och värmer den gärna nästa dag, varför inte till frukost.

IMG_2057

Har förstått att om man verkligen vill ha vällagad och spännande mat ska man leta efter restaurangerna där lokalbefolkningen äter. På de stora hotellen är utbudet enormt men samtidigt lite likriktat. Och vi valde att stanna på hotellet för att koppla av maximalt, tömde huvudena på vardagstankar, måsten, projekt och göra, göra, göra.

IMG_2399

Allra bäst tyckte jag om tonfiskcarpaccion, den färska och hastigt stekta tonfisken och de olika bläckfiskrätterna. Bara måste laga bläckfisk här hemma snart! En annan liten goding var något så enkelt som vinmarinerade katrinplommon som serverades till olika kötträtter. De passade lika bra till osten.

IMG_1793

Kap Verde ligger ca 1000 km söder om Kanarieöarna och 600 km väster om Afrikas fastland, mitt i Atlanten. Språken som talas är portugisiska och kreol. Det är en ung afrikansk stat men har en lång historia som började på 1400-talet då portugiserna koloniserade de obebodda öarna. En del av arvet handlar om slavhandel. Slavskeppen mellanlandade på Kap Verde där slavarna sorterades. De som var i bra skick fick åka vidare, de som var svaga eller på annat sätt inte dög fick stanna på ön och klara sig bäst de ville.

Salinas, saltutvinning östra Sal.

En del slavar fick arbeta i saltutvinningen. Än idag utvinner man salt i den gamla vulkankratern på Sal. Saltet exporteras inte längre, utan förser endast Kap Verdes befolkning med salt. Turister vallfärdar till Sals östra sida för att få gno sig i leran och bada i det 26-procentiga saltvattnet. Efter ett dygn är din hud tio år yngre.

Favelor - här bor de fattiga i skjul byggda av det de hittar.

Det är med blandade känslor jag ser att Kap Verde är så fattigt utanför de fina hotellen. Turismen är viktig, jag har hört siffror på att upp till 98 procent av pengarna kommer från turismen. Jag har inte kunnat säkra upp den siffran, men en annan viktig inkomst är pengarna från de kapverdianer som emigrerade när det var oroligt på öarna för några år sedan.  De fattigaste på ön bor i favelor i enkla plåtskjul där den eviga vinden viner runt knuten. Det är torrt som snus i marken och sanden yr runt överallt. Hotellens anställda blir tydligen hämtade till jobbet (även de som inte har det riktigt så här fattigt) eftersom de inte har råd att åka buss och det är för långt att gå varje dag. Trots att det stundvis verkar vara kärvt att bo på Kap Verde möts man av vänliga, trevliga, glada människor. Stolta människor.

IMG_1787

Tillgången på färskvatten är begränsad på öarna, precis som på Kanarieöarna. Som turist dricker du buteljerat vatten. Många öbor har inte rinnande vatten utan går varje dag till speciella stationer, fontenario, och köper vatten i dunkar som de bär hem på huvudet eller med hjälp av skottkärra.

IMG_1793

Kap verde består av tio öar, varav nio är befolkade. Ön Fogo har en aktiv vulkan som under sitt senaste utbrott i november 2014 täckte vin- och kaffeodlingarna på ön med lava. Det tar många år innan det går att odla där igen, så när det vin som finns buteljerat är slut, är det slut på riktigt. Jag misstänker att kaffe odlas på fler öar än Fogo, för det var gott om kaffe i de små butikerna. Kanske inte det allra godaste kaffe jag druckit, men jag köpte med mig lite hem i alla fall. Kaffe och några lokalt tillverkade armband var för övrigt de enda shoppingresultaten. Det finns inte så mycket att köpa och det är skönt att slippa kommersen. På flygplatsen köpte jag lite kap verdiansk rom.

Palmeira

Det är inte alltid enkelt med logistiken. 80 % av maten importeras. Det mesta kommer till hamnen i Palmeira. Här går vågorna ibland så höga att de stora båtarna inte kan lägga till i den lilla hamnen. Då får mindre fartyg gå ut och lasta om varorna och ta med dem in till hamnen. Tempot på Kap Verde verkar styras av mottot ”no stress”. Därför kan det, enligt guiden på vår rundtur, ta upp till två dygn att få varor från hamnen i Palmeira till byn Santa Maria där turisterna håller till, trots att det ligger endast tjugo minuter bort med bil. Det kräver förstås bra planering och framförhållning för till exempel restaurangerna.

IMG_1685

Det ska erkännas, våra största bekymmer denna vecka var vilken drink vi skulle välja. Eller om vi skulle ligga vid poolen eller på sandstranden. En riktigt avkopplande och härlig vecka med sol, ca 28 grader och en konstant, lätt bris. Palmer som vajade. Drinkarna som ingick i all inclusive var väl inte så spännande egentligen. Men de får godkänt. Det öl och vin som fanns var i huvudsak portugisiskt. Det fanns ett bra utbud av alkoholfria drinkar också.

IMG_2189

Havet är blått och turkost, salt, förhållandevis varmt och med stora vågor. Stranden sträcker sig kilometervis. Inte för inte samlas många kitesurfare här. Det blåser i princip konstant, vilket kan vara besvärligt emellanåt, men vi hade väl tur, för den lätta bris som blåste störde inte oss. Poolområdet i hotellkomplexet var trevligt och fräscht och där får man också skydd från vinden om man nu tycker att den är besvärlig.

IMG_1959

Varje morgon steg jag upp i gryningen lite innan klockan sju för att promenera en timme längs stranden medan solen gick upp över horisonten. Kan inte tänka mig något mer rofyllt och energiladdande.

IMG_1647

Hotellpersonalen går hela tiden runt och frågar om man inte vill spela volleyboll, bingo, dansa, träna i vattnet eller öva salsa. Och när de inte erbjuder aktiviteter dansar de själva för turisterna. Vid poolen, på stranden eller på kvällen på scenen.

Om jag blundar hör jag fortfarande det dånande havet, palmernas sus och den medryckande dansmusiken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s