Dajmglasstårta med mandelmarängbotten

Denna tårta återkommer jag ständigt till. Den är så himla god och kan förberedas i god tid om man ska ha gäster. Glass är alltid en bra avslutning på en god middag. Det är inte så kritiskt vilken storlek på formen du använder. En mindre form ger en högre tårta, medan en vid form ger en lägre tårta. Tårtan räcker till minst sex bitar.

Dajmglasstårta

Jag gör ofta en stor form (25 cm i diameter) och då gör jag helt enkelt 1,5 x botten och dubbel sats av glassen.

Botten

4 äggvitor
1,5 dl socker
100 g mandelmjöl (eller mald mandel)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform med diametern 20-22 cm. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker och mandelmjöl.
Grädda bottnen i 25 minuter och låt den svalna helt innan du gör glassen.

Glass

4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
2 dubbeldajm (à 56 g)

Vispa äggulor, socker och vanilj pösigt. Vispa grädden i en annan bunke och vänd ihop. Hacka dajmen – det behöver inte vara så jämna bitar. Vänd ner dajmen i smeten, men spara lite till dekoration.

Dajmglasstårta Dajmglasstårta Dajmglasstårta

Häll glassmeten på botten och toppa med den sparade dajmen. Täck med folie och ställ i frysen minst sex timmar.

Dajmglasstårta

Ta ut tårtan ur frysen ca 30 minuter före servering och ställ den i kylen att tina lite.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s