Sticky ribs på Leilas vis

Dessa möra, sötstarka revben har blivit en favorit hos oss. De är lika goda att fixa på grillen som i ugnen. Servera gärna med grillad majs, cole slaw och varför inte bakad sötpotatis med crème fraîche och kanelsocker som i amerikanska södern. Receptet på sticky ribs kommer från Leila Lindholm.

Sticky ribs

6 portioner

5 kg färska tunna revbensspjäll
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
15 svartpepparkorn
en tioliterskastrull

Sticky barbecue glaze

2 dl ljust muscovadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tsk riven färsk ingefära
4 klyftor vitlök

Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten, lök i klyftor, vitlöksklyftor och svartpepparkorn.

Lägg i revbenen och koka dem långsamt i 1 1/2 timme.

Om du sticker med en provsticka i köttet ska det kännas mjukt, men det ska inte falla av från benen, för då blir det svårt att grilla snygga ribs.

Blanda alla ingredienser till glazen.

Sätt ugnen på 200 grader eller sätt igång grillen.

Ta upp spjällen ur buljongen och torka dem med hushållspapper.

Lägg dem på en ugnsplåt och pensla med barbecue glaze.

I ugnen: Griljera spjällen i cirka 30 minuter och pensla med glaze en gång till under tiden.

På grillen: Grilla på inte alltför het grill tills spjällen fått fin färg (det är lätt att bränna ribsen eftersom glazen innehåller mycket socker). Pensla med glazen igen under grillningen.

Bakad sötpotatis

Jag glömde fotografera den mumsiga sötpotatisen så jag får återkomma med foto…

Räkna med en halv lite större eller en hel mindre sötpotatis per portion. Skrubba potatisen och dela på längden till halvor. Olja in halvorna och strö på salt. Baka i 200 grader i ca 40 minuter. Passa på slutet så att inte potatisen blir mosig. Men den ska få fin färg. Det går att göra klyftor också, de går mycket fortare att steka klart, ca 15 minuter i 225 grader varm ugn.

Servera med en klick crème fraîche som du strör lite kanelblandat strösocker på. Dessa potatisar passar fint till både grillat kött och grillade grönsaker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s