Pepparrotskött

En klassisk rätt som är så himla god! Pepparroten är underbar med sitt bett som kan få tårarna att rinna, men utan att ha chilins brännande hetta.

IMG_0198

Till koket av köttet

800-1000 g nötbringa, fransyska eller märgpipa
1 lök
1 stor morot
2 lagerblad
15 svartpepparkorn
1 msk salt
vatten

Putsa köttet och skär i 3 cm stora tärningar.

Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Koka upp. Skumma.

Tillsätt grönsakerna i grovt skurna bitar och kryddor.

Koka 1,5 timme i kastrullen eller 25 minuter under tryck i tryckkokaren. I tryckkokare behöver du inte täcka köttet med vatten, utan kan ta lite mindre mängd.

Ta upp köttet. Sila buljongen och koka ner buljongen till 4-5 dl.

Gör en sås:

2 msk smör
3 msk mjöl
4-5 dl buljong
1 dl grädde
0,5 dl + 0,5 dl nyriven, finriven pepparrot

Smält smöret. Vispa ner mjölet och rör om under en halvminut. Tillsätt buljongen under vispning och låt koka upp. Tillsätt grädden och låt såsen koka fem minuter. Lägg ner köttet i såsen och vänd ner 0,5 dl finriven pepparrot.

Låt koka upp så allt blir ordentligt varmt. Smaka av med salt och mer pepparrot. Servera med resten av pepparroten vid sidan om eller strö den ovanpå. Kokt potatis och en sallad  passar bra till.

Gör mjölkfritt:

Använd mjölkfritt margarin istället för smör och havregrädde istället för vanlig grädde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s