Tjeckisk gurksallad

Sötsyrlig, saftig och underbar gurksallad som passar till mustiga grytor, korv eller fisk. Du som är gurkkännare ser ganska snabbt att receptet är nästan identiskt med klassisk pressgurka. Fast på det tjeckiska viset river man gurkan istället för att skiva den.

Gurksallad

1 stor, fin gurka
0,5 tsk salt
3 dl vatten
1,5 msk ättika (12%)
2 msk socker
några tag med pepparkvarnen

Tvätta gurkan och riv den grovt. Jag brukar inte skala den. Strö saltet över gurkan, rör om och låt stå 3 minuter. Blanda under tiden vatten, socker och ättika. Rör ihop allt och dra några tag med pepparkvarnen. Låt stå kallt en stund.

Servera med lag och allt i skålar, men du behöver inte äta/dricka upp lagen, utan det är ok att lämna den i skålen.

Testa att servera salladen till gulasch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s