Puttes blåbärskaka

En saftig och mjuk kaka med tydlig blåbärssmak. Kakan är är enkel att baka och det blir en hel långpanna, så den passar bra när många ska fika. Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde smaksatt med vanilj eller med vaniljvisp. Kakan mår bra av att få stå och mogna lite. Det här mumsiga receptet har jag fått från min svärmor som i sin tur har fått det från sina släktingar i Finland. En kaka med traditioner alltså!

IMG_8442.jpg

3 ägg (4 om de är små)
100 g smält smör
3 kkp  (4,5 dl) socker
1 kkp (1,5 dl) mjölk
1 kkp (1,5 dl) vispgrädde
4,5 kkp (knappt 7 dl) vetemjöl
4,5 tsk bakpulver
1 liter blåbär
(1 msk potatismjöl om du använder frysta bär)
2-3 msk socker att strö över kakan. Kan uteslutas.

Smält smöret.
Vispa ägg o socker lätt.
Blanda bakpulver och mjöl.

Häll i mjölken i ägg/socker och sikta ner hälften av mjölet/bakpulvret. Rör om. Häll ner smöret och sikta sedan ner resten av mjölet. Rör till slät smet.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll på smeten. Bred ut smeten så den är jämntjock i hela pannan.

Fördela blåbären på kakan. Hela kakan kommer vara täckt av bär.  Strö ev socker över bären. Grädda i 175-200 grader varm ugn i 20-25 minuter. Låt kallna i formen.

Om du använder frysta bär är det bra att rulla bären i potatismjöl innan du häller dem över smeten, annars sjunker saften gärna till botten.

Skär generösa bitar av kakan och servera med vaniljvisp eller grädde som jag nämnde tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s