Lättsockrat äppelmos för frysen

Äppelmos är gott till ugnspannkaka, fattiga riddare, fläskstek, gröt eller bara äta en skål med lite mjölk. När det är äppelår försöker jag ladda frysen med lagom sockrat mos. Bara att ta upp och njuta när vintermörkret lägger sig!

IMG_8934

Genom att frysa moset behöver du inte använda konserveringsmedel och du kan också sockra moset lite mindre än om det ska konserveras på burk (då brukar man ta 5 dl socker per kilo mos). Du kan förresten sockra både mer och mindre än den mängd jag anger i receptet. Det är en smaksak och beror på hur söt eller syrlig äppelsorten är också. Testa dig fram, men tänk på att moset upplevs sötare när det är varmt än när du har kylt det.

3 kg äpplen
3 dl vatten
3 dl socker per kilo passerat mos

Om du har en passervagga behöver du varken skala eller kärna ur äpplena. Bara tvätta och ta bort fnas och skaft. Och det som är skadat eller dåligt.

Om du som jag får passera äpplena genom en sil, så tar du bort kärnhusen, men låt gärna skalet sitta kvar för extra färg och smak. Och ta bort allt som är stött eller dåligt.

IMG_8918Dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena med vattnet tills äpplena är mjuka, ca 10-15 minuter. Rör om då och då.

IMG_8921

Passera äpplena. Väg moset.

Lägg moset i en gryta och koka upp. Rör ner sockret och koka i 10 minuter.

Kyl mosgrytan i vattenbad.

IMG_8943

Frys moset i lämpliga påsar eller burkar när det har svalnat. Jag brukar mäta upp 3 dl mos i påsar som jag sedan lägger i större påsar. Det är precis lagom för oss här hemma när vi blir sugna på äppelmos. Om du fryser moset i burkar, se till att de fylls ordentligt så att så lite luft som möjligt ryms i burken. Det är bättre för hållbarheten.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s