Hemgjord lammkebab

Gott, gott, gott! Med lammfärs från lokala producenter smakar kebaben extra gott. Jag köper ofta frysta pitabröd, men de är inte så svåra att göra själv heller, bara du har tid att baka. Börja med såsen, så den får tid att mogna. Om du inte ska baka egna bröd förstås, för då får du börja med dem.

Lammkebab

Lammkebab, 4 personer

400 g lammfärs
1 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök
1 tsk mejram
1 msk citronsaft
1 -1,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Arbeta ihop alla ingredienser till färsen. Provstek lite färs och smaka om du är nöjd med kryddningen. Kavla bollar av färsen mellan två bakplåtspapper till 2-3 mm tjocka plattor. Plattan ska vara ungefär lika stor som din stekpanna.

Vänd ner färsplattan direkt från papperet ner i den hela pannan och stek ca 15 sekunder per sida. Fortsätt kavla färsplattor och vänd ner dem i pannan från papperet tills allt är stekt. Skär plattorna i 3 cm breda remsor.

Kebabsås

2 dl matlagningsyoghurt
2 msk chilisås av ketchuptyp
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt

Blanda ihop allt, smaka av och låt stå en stund att mogna. Här brukar jag ibland fuska genom att helt enkelt använda färdigblandad kebabkrydda med yoghurten och chilisåsen.

Pitabröd

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
12 dl vetemjöl

Blanda allt till smidig deg, bearbeta i fem minuter och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 250 grader och sätt in en plåt. Rulla ut till 16 bollar. Kavla bollarna till plattor och grädda på den heta plåten i 5 minuter. Lägg handduk över de gräddade bröden så de inte torkar.

Servering

LammkebabServera det varma köttet i pitabröd med isbergssallad, tomat och tunt skivad rödlök. Och såsen förstås.

Lämna en kommentar