Thinas ojästa limpor – baka snabbt och enkelt!

Egentligen är det inte rätt att säga att de här limporna är ojästa, för man använder jäst. Däremot ställer man brödet i kall ugn utan att först låta det jäsa, så det är riktigt snabbakat. Nu senast lyckades vi hålla oss i tio minuter efter att brödet kom ur ugnen. Sen satte vi kniven i det och bredde tjockt med smör på.

Thinas ojästa limpor

De flesta som smakat brödet tänker på skogaholmslimpa. Kan bara hålla med - en riktig sötlev, som vi säger i Småland! 🙂

Till två limpor

5 dl ljummet vatten
1 paket/50 g jäst
½ ägg
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 kg rågsikt
Ev vetegroddar, fibrex, kokt potatis eller annat fiberrikt efter lust och smak – minska i så fall också på mjölmängden.

Lös upp jästen i lite av vattnet och blanda sedan ihop allt till en deg. Bearbeta ett par minuter. Var lite försiktig med mjölet på slutet. Degen ska vara fast och smidig, men inte alltför torr.

Forma två släta limpor och lägg på bakplåtspapper eller i två smorda formar av lite mindre modell.  Om du gör dubbel sats kan du behöva smörja kanterna på limporna med olja så att de inte fastnar i varandra.

Ställ in i kall ugn och sätt på 225 grader. När ugnen är varm sänker du till 175 grader. Låt bröden stå inne sammanlagt 35-40 minuter.

Bröden jäser hastigt i ugnen och man kan behöva snitta ytan lite för att minska spänningen – det gjorde jag inte nu senast. Det vore roligt att höra dina erfarenheter om vilket som är bästa sättet att snitta limporna för att få snygga limpor!

Det här mumsiga receptet fick jag av fd kollegan Thina för en massa år sedan.

8 svar till “Thinas ojästa limpor – baka snabbt och enkelt!

  1. Hej!
    Tack för ett underbart bröd, lättbakat:)
    Blandade i lite havregryn och annat gott. Detta kommer jag att göra fler gånger!!

    Ha det gott!!

  2. Mitt julbröd blev så misslyckat och jag letade på internet efter ett snabbt bröd.
    Nu står ett bröd på det här receptet i ugnen. Jag hade i fänkål och kardemumma för att få det lite juligt. Nu får vi se hur det blir. Det är redan dubbla storleken. Woops! =o)
    God Jul!

    • Håller tummarna att du gillar resultatet! Får du mycket över är det bättre att frysa ner än att ha framme för många dagar. Det stumnar efter ett par dagar.

      • Det blev verkligen supergott!
        Och brödet fick högsta betyg och åts upp på noll och nix. =o) De få skivorna som blev över fick följa med på resa på Nya Zeelands Sydö. Inte helt fel. Detta gör jag gärna igen!!

      • Det var inte dåligt! Att receptet hittat ända till Nya Zeeland. Kanske får jag locka med dessa enkla baguetter också? 🙂 http://wp.me/pRsuc-40

  3. Pingback: Tweets that mention Thinas ojästa limpor – baka snabbt och enkelt! | matmorsan -- Topsy.com

  4. Enkla bröd är kul! Kanske det blir ett test här då.. 🙂

Lämna ett svar till matmorsan Avbryt svar